„Tai labai efektyvus sprendimas tiek mums, tiek ir mūsų klientams,“ sako „Drammen Kjøkken KF“ kokybės užtikrinimo specialistas Knut-Are Midtun. Anksčiau maistą gamindavome pagal principą „paruošk ir patiek“, t. y., maistas turėdavo būti pristatomas ir suvartojamas tą pačią dieną.
„Skystu azotu užšaldytą ką tik pagamintą karštą maistą galima laikyti iki 3 savaičių. Dabar galime priruošti maisto ir išvežioti jį 3–4 dienoms į priekį, taigi jį pristatome klientams tik 2 kartus per savaitę. Tokį maistą tereikia atšildyti, o jo maistinės savybės beveik tokios pačios, kaip ką tik paruošto maisto. Tai leidžia dirbti daug efektyviau, o klientai gauna geresnes paslaugas ir kokybišką maistą.“
Šaldymo proceso demonstracija
Prieš pasiūlydama šiai Drameno įmonei šaldymo skystu azotu sprendimą, bendrovė Linde (buvusi AGA) atliko įvairius maisto šaldymo ir vėsinimo bandymus savo laboratorijoje Helsingborge. Juose dalyvavo ir Drameno savivaldybės atstovai.
„Tiekmums, tiek klientui labai svarbu patikrinti sprendimų kokybę atliekant bandymus. Kriogeninio šaldymo ir vėsinimo bandymai leidžia atsakyti į įvairius klausimus bei užtikrina, kad pasirinkome teisingą kryptį. Stebėdami ryžių apkepo užšaldymo procesą kliento įmonės atstovai gavo atsakymus į savo klausimus, todėl jiems buvo lengviau apsispręsti dėl technologinio sprendimo,“ sako Linde (buvusi AGA) maisto sprendimų inžinierius Trond Kjærstad.
„Greitas užšaldymas – svarbus veiksnys siekiant ilgo maisto produkto galiojimo laiko ir aukštos kokybės. Nuo jo labai priklauso gamybos ir logistikos planavimas bei veiksmai,“ sako jis.
Bandymai padėjo „Drammen Kjøkken KF“ apsispręsti, kokia įranga reikalinga įmonei, kad ji galėtų išnaudoti visus technologijos privalumus. Šis metodas – greitas ir higieniškas. Šaldant skystu azotu jis yra užpurškiamas tiesiai ant maisto produkto ir atšaldo jį nuo +70–80 °C iki +1–4 °C. Šaldymo kameros temperatūra gali būti įvairi. Dažniausiai procesas prasideda sumažinus šaldymo kameros temperatūrą iki -20 °C – -40 °C, tada ji stabilizuojama ties -20 °C – -25 °C. Šaldymo kameros temperatūra negali būti žemesnė nei -80 °C. Tada maistas supakuojamas naudojant MAPAX® pakavimo modifikuotoje atmosferoje sprendimą bei priklijuojama etiketė.