Esame parengę įvairių MAPAX® pasiūlymų, kaip spręsti problemas, su kuriomis susiduria vaisių ir daržovių specialistai.
Kadangi iš vaisių ir daržovių garuoja skysčiai, sėkmė priklauso nuo tinkamos pakavimo medžiagos, užtikrinančios reikiamą pralaidumą. Jei produktas supakuotas į nepakankamai laidžią plėvelę, susidarys nepageidautinos anaerobinės sąlygos (<1 % deguonies ir >20 % anglies dioksido), todėl pablogės produkto kokybė. Jei produktas bus supakuotas į per didelio laidumo plėvelę, nebus išlaikyta modifikuota atmosfera. Tuomet kokybė taip pat greitai pablogės dėl drėgmės trūkumo. Vaisiams ir daržovėms pakuoti modifikuotoje atmosferoje tinkamų medžiagų pavyzdžiai – mikroporinė plėvelė ir LDPE / OPP plėvelė.
Kai iš vaisių ir daržovių garuoja skysčiai, modifikuota atmosfera pavirsta optimalios pusiausvyros modifikuota atmosfera (EMA). Susidarius EMA, deguonies (O2) ir anglies dioksido (CO2) perėjimo per plėvelę greitis proporcingas produkto „kvėpavimui“.
EMA turi įtakos įvairūs veiksniai: „kvėpavimo“ greitis, temperatūra, pakavimo plėvelė, pakuotės tūris, užpildo svoris ir šviesa. Kita vertus, „kvėpavimo“ greitį lemia produkto savybės, dydis, brandumas ir paruošimas. Taigi, yra sudėtinga parinkti konkrečiam produktui optimalią EMA, todėl būtina atlikti specialius bandymus.
AGA, siekdama sukurti optimalią EMA jūsų produkcijai, gali padėti pasirinkti dujų mišinį, pritaikytą skirtingoms „kvėpavimo“ normoms. Paprastai optimali EMA, sudaryta iš 3–10 % O2 ir 3–10 % CO2, gali labai prailginti vaisių ir daržovių saugojimo laiką.
Kai kuriais atvejais pageidautina užpildyti pakuotę dujomis, kad pagreitėtų naudingos EMA susidarymas. Pavyzdžiui, fermentų sukeliamą salotinių daržovių parudavimą galima laikinai sustabdyti, jei pakuotė bus užpildyta dujomis, o ne oru.
Mūsų inžinieriai atliks keletą bandymų tam, kad surastų optimalias sąlygas, kaip laikyti jūsų vaisius ar daržoves. Gali būti taikomos skirtingos sąlygos, pavyzdžiui, nuluptoms bulvėms ir obuoliams (jų negalima pakuoti su deguonimi, siekiant išvengti fermentų reakcijų, suteikiančių rudą spalvą). Nuluptas bulves galima pakuoti 20 % CO2 + 80 % N2 atmosferoje. Tai prailgina jų saugojimo laiką nuo 0,5 val. iki 7–8 dienų, esant +4 – +5° C (+39,2 – +41ºF) temperatūrai.