Esame parengę įvairių MAPAX® pasiūlymų, kaip spręsti problemas, su kuriomis susiduria pusgaminių ir paruošto maisto specialistai.
Pusgaminių gedimo greitis priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir įvairiems produktams gali būti labai skirtingas. Pavyzdžiui, raviolių ar lazanijos su mėsos įdaru gedimo greitis skiriasi ir priklauso nuo makaronų rūšies.
Sunkiausia ruošiant pusgaminius – išvengti mikrobinės taršos gamybos procese. Kad tai pavyktų, gamintojas turi užtikrinti aukščiausius higienos standartus ir žaliavų kokybę.
Svarbiausius gedimo procesus sukelia mikroorganizmų dauginimasis, oksidacija ir sukietėjimas. Dėl to produktas apkarsta, išblunka ir netenka skonio. Pavyzdžiui, šviežia pica, laikoma 4–6° C (39,2–42,8 F) temperatūroje, sugenda maždaug per savaitę. Aukštą kokybę galima išlaikyti keliomis savaitėmis ilgiau, jei produktas bus supakuotas modifikuotoje atmosferoje, kurią sudaro maža deguonies (O2) ir didelė anglies dioksido (CO2) koncentracija. Picai reikia mažesnės nei 1,5 % deguonies koncentracijos.
Anglies dioksido (CO2) ir azoto (N2) santykis pusgaminių pakuotėse labiausiai priklauso nuo produkto drėgmės ir sudėties. Maisto produkto sudėtis yra veiksnys, nulemiantis mikrobų dauginimosi, oksidacijos ir fermentacijos greitį. Kuo didesnis vandens aktyvumas, tuo didesnė anglies dioksido koncentracija pakuotėje.
Geras pavyzdys – gaminiai, sudaryti iš kelių produktų
Paruoštas maistas netinkamoje aplinkoje gali labai greitai sugesti, ypač maistas su neutraliu pH. Ypač sudėtinga išsaugoti gaminius, sudarytus iš skirtingų produktų (sumuštinius, įdarytus makaronus, salotas, picą ir suktinukus).
Atsižvelgiant į tai, kad kiekvienas produktas yra skirtingas, reikia išsamių žinių, kad būtų galima rasti tokį dujų mišinį, kuris geriausiai stabdytų produkto gedimą ir išlaikytų jo kokybę. MAPAX® išsaugo kokybę ir prailgina galiojimo laiką.
Apsauginės atmosferos. MAP dujų mišiniai. Paruošta mėsa.
Gaminys |
Dešros |
Pjaustytos virtos mėsos produktai |
MAPAX® dujų mišinys |
20 % CO ir 80 % N2 |
20 % CO ir 80 % N2 |
Dujų tūris / gaminio svoris |
50–100 ml / 100 g produkto |
50–100 ml / 100 g produkto |
Tipinis galiojimo laikas |
2–4 dienos ore; 4–5 dienos MAP |
2–4 dienos ore; 4–5 dienos MAP |
Tipinės medžiagos* |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE PA/PE |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
Tipinė mašina |
Vakuumo formavimo įrenginys; horizontali pakavimo linija | Vakuumo formavimo įrenginys |
Storage temp. |
+4 – +7 oC |
+4 – +7 oC |
*PVC yra pakeičiamas APET arba PS / EVOH PVdC yra pakeičiamas WVOH arba OPA |