Esame parengę įvairių MAPAX® pasiūlymų, kaip spręsti problemas, su kuriomis susiduria mėsos (jautienos, kiaulienos ir paukštienos) gamybos specialistai.
Anglies dioksidas (CO2) stipriai slopina bakterijų dauginimąsi paukštienoje ir kitoje mėsoje. Didžiausią grėsmę šviežiai mėsai kelia pseudomonas genties aerobinės bakterijos.
Daugiausia problemų kelia tai, kad, oksiduojantis mėsoje esantiems raudoniems pigmentams, pasikeičia mėsos spalva. Siekiant išsaugoti raudoną mėsos spalvą, šviežiai mėsai skirtoje atmosferoje paprastai sudaroma didelė deguonies koncentracija (60–80 %). Tai užtikrina aukštą deguonies koncentraciją mėsos mioglobine. Didelę pigmentaciją turinčiai mėsai (jautiena) reikalinga aukštesnė deguonies koncentracija, negu mėsai, kurios pigmentacija yra maža (kiauliena).
Naudojant tinkamus MAPAX® dujų mišinius, mažmeninei prekybai supakuotos mėsos galiojimo laiką galima prailginti nuo 2–4 iki 5–8 dienų +3° C temperatūroje. Jei paskirstoma naudojant dideles bendras pakuotes, galiojimo laiką galima prailginti aukšta CO2 koncentracija.
Spauskite čia norėdami pamatyti didesnį vaizdą
Apsauginės atmosferos. MAP dujų mišiniai. Mėsa.
Gaminys |
Mėsa |
Paukštiena |
MAPAX® dujų mišinys |
20 % CO2 ir 80 % N2 |
50–80 % CO2 ir 20–50 % N2 |
Dujų tūris / gaminio svoris |
100–200 ml / 100 g mėsos |
100–200 ml / 100 g mėsos |
Tipinis galiojimo laikas |
2–4 dienos ore; 5–8 dienos MAP |
7 dienos ore; 16–21 diena MAP |
Tipinės medžiagos* |
OPET/PVdC/PE–PVC/PE |
OPET/PVdC/PE–PVC/PE |
Tipinė mašina |
Vakuumo formavimo įrenginys |
Vakuumo formavimo įrenginys |
Saugojimo temp. |
+1 – +3 oC |
+1 – +3 oC |
*PVC yra pakeičiamas APET arba PS / EVOH PVdC yra pakeičiamas WVOH arba OPA |
Paukštiena
Paukštieną labai veikia bakterijos, ji garuoja, lengvai sugeria pašalinius kvapus, netenka spalvos, greitai vyksta biocheminis gedimas. Mikroorganizmais neužteršti paukštienos audiniai užteršiami išdarinėjimo metu.
Paukštienos, supakuotos dujų atmosferoje, realus galiojimo laikas svyruoja nuo 16 iki 21 dienos. Dujų tūris pakuotėje turi būti beveik toks pat, kaip ir paukštienos tūris. Kitaip nei raudona mėsa, paukštiena nepraras spalvos esant deguonies.
Žalios paukštienos gedimą dažniausiai sukelia dauginimasis mikroorganizmų, ypač pseudomonas ir achromobacter genčių bakterijų. Šių aerobinių bakterijų dauginimąsi veiksmingai slopina pakuotėje esanti CO2 prisotinta modifikuota atmosfera. Norint smarkiai prailginti paukštienos saugojimo laiką, reikalingos CO2 koncentracijos, viršijančios 20 %.
Kad pakuotė nesubliūkštų ir žalia paukštiena per daug nevarvėtų, reikia padidinti dujų ir produkto santykį naudojant didesnę CO2 koncentraciją. Tais atvejais, kai pakuočių subliūškimas nekelia problemų (pvz., naudojant urmo arba bendras pakuotes), rekomenduojama naudoti 100 % CO2 koncentraciją. Azotas naudojamas kaip inertinės užpildymo dujos mažmeninėse ir didmeninėse pakuotėse su modifikuota atmosfera.